5 tipp, hogyan lehetsz friss és energikus kisgyerekes anyaként
2021. november 17. írta: CallMeMom

5 tipp, hogyan lehetsz friss és energikus kisgyerekes anyaként

Legyünk őszinténk, a cím inkább figyelemfelkeltő. A kisgyerekes anya és a frissesség egymás szöges ellentétei. Persze azért akad néhány dolog, amit érdemes beépíteni a napi rutinba, hogy legalább az érzet meglegyen: lendületben vagy. 9 hónapos fiam mellett eddig megélt érzelmi- és energia-hullámvasútról üzenem, mindez inkább ígéret semmint garancia. De egy próbát megér :)

Hosszútávon "elengedni" magunkat lelkileg nagyon kimerítő tud lenni. Ráadásul nem csak rosszul fogod érezni magad a bőrödben, de az elhanyagoltság érzése és a tornyosuló feladatok kettőse végképp kiborító... Igen, vannak napok amikor pizsamában ér a vacsora, a fürdőszobatükörre cseppent fogkrém is jól van ott még pár napig és egyszerűbb egy gyors mozdulattal összefogni a hajadat, mint megmosni. 

De időről-időre össze kell kapni magunkat és igenis meg kell adni a módját a dolgoknak. Persze baba mellett ez sokszor csak félig kivitelezhető. Valahogy úgy, mint felöltözni az elhíresült híradósnak és a home office meetingeken: csakis az asztal felett látható részen. De ne legyenek irreális elvárásai az embernek, igenis a félsiker is siker ;)

working-mothers-vogue.jpeg

Na de lássuk a tippeket:

1. Egyél, igyál jól

Az anyaság első hónapjai nem kifejezetten a gyertyafényes és gourmet vacsorákról szólnak. Mint ahogy főzni is sokszor csak futtában jut idő. Hajlamosak vagyunk hol megfeledkezni az evésről, hol pedig farkaséhségtől az ájulás környékén gyorsan össze enni, inni mindent, ami épp a kezünk ügyébe akad. Egyik sem a legjobb megoldás, viszont tényleg fontos, hogy rendszeresen és tápanyagokban gazdagon együnk, igyunk a nap folyamán. Szóval ha rám hallgatsz semmiképp ne akarj koplalni és kerüld a gyorsan laktató megoldásokat is.

Sokkal kiegyensúlyozottabban és energikusabban viselkedik a szervezet, ha egyenletesen jut megfelelő táplálékhoz. Vannak akiknek a nagymamák segítenek be egy-egy főtt étellel, míg mások házhoz rendelik az ebédet - hidd el, egyik sem ördögtől való.

Már rögtön itt az elején be is szúrom a plusz 1 tippet: ne hagyd abba a vitaminok szedését! Legalább olyan nagy szükséged van rájuk, mint a babavárás alatt. 

2. Mozogj

Tudom, a kifogásokat sokkal könnyebben találsz, mint 10 nyugodt percet, amit ráadásul inkább többnyire alvással töltenél. De a mozgás köztudottan és bizonyítottan boldogsághormont (endorfint) szabadít fel a szervezetben. Szóval ha tényleg csak napi 10 perced van tornázni, célzottan mozogni ennyi is óriásit dob a közérzeteden. Frissít és nem utolsó sorban - ha csupán hangya lépésekkel is - formálja a szebb napokat megélt testedet.

Ha nincs ötleted, hogyan fogj hozzá: remek baba-mama órákat lehet például a youtube-on találni, így akár már a kezdetektől és a babával együtt is mozoghatsz (a gyermekágyi időszak letelte után és ha az orvosod rábólintott).

3. Öltözz fel

Legyünk őszinték egy nő lelkének mindig jól eső "kiöltözni". Szép ruhákba bújva, kecsesen átlibbenni a napon egészen más: még ha a fejed felett épp' összecsapnak a hullámok és a kiborulás szélén állsz fejben, legalább tedd stílusosan!

...melegítőben a kanapéról üzenem: tudom, aki minderre kisbabával tesz próbát gyakran már azt is diadalnak éli meg, ha a pizsamát jobb esetben farmerre és pólóra cseréli. Nem kergetek illúziókat én sem, de egy biztos, a szállóige miszerint "But whatever you wear, always dress to kill" egészen új értelmet nyert az elmúlt hónapokban.

vogue_maryna-linchuk2.jpeg

4. Sminkelj

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinek nem az első gondolata a szempillaspirál, miután 5:30-kor elkortyolta - na jó, lehúzta, mint pálinkát a napszámos - a reggeli kávét, de jobb napokon (értsd sikerül elaltatni délelőtt a fogzó kisördögöt) megajándékozom magam (és a férjem) egy 10 perces, gyors sminkkel. Nem kell világmegváltó party make up: már egy kis spirál és pirosító vagy épp a kedvenc rúzsod is csodákra képes, ha hangulat/energia-boosterre vágysz.

5. Pihenj

Nem szégyen, ha fáradt vagy. PONT

Aludj, pihenj, kérj segítséget még mielőtt kiborulsz, lerokkansz vagy egyszerűen néha csak engedj el minden elvárást és hagyd, hogy a feje tetejére álljon a lakás.

Talán az egyetlen igazán jó tanács, amit kismamaként kaptam: aludj te is, amikor a babád alszik! Persze az esetek 90%-ban az ember ilyenkor igyekszik kis énidőt beiktatni vagy elvégezni a házimunkát. De van az a pont, amikor tényleg aranyat ér minden alvással töltött perc...PONT ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyacsakmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr716715676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása